Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

146
0

Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

κα. ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝΑΡΕΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Θέμα: ΚΑΤΑΦΑΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ,

Με έκπληξη διαπιστώνουμε στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σοβαρές παθήσεις, τον παραλογισμό που παρατηρείται όσον αφορά τις αποκλειόμενες από τα διάφορα τμήματα παθήσεις. Το νέο μέτρο του Υπουργείου σαφώς κινείται προς μία θετική κατεύθυνση προς την εισαγωγή των υποψηφίων, παρόλα αυτά είναι σαφής η έλλειψη μιας ενιαίας κεντρικής πολιτικής για την εισαγωγή τους στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όταν τέτοια αντιμετώπιση προέρχεται από την «πηγή» της εκπαίδευσης, η οποία υποτίθεται ότι έχει αποβάλλει τα κοινωνικά στερεότυπα περί διακρίσεων, εύκολα διαπιστώνουμε τι αντιμετώπιση τυγχάνουν τα άτομα με αναπηρία από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι άξιο απορίας, πώς και ποιές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ενέκριναν την ανάρτηση αυτού του Μηχανογραφικού Δελτίου. Το Υπουργείο όφειλε να ελέγξει την αιτιολόγηση των τμημάτων αν είναι επαρκής, εμπεριστατωμένη και βασισμένη στη «φύση της επιστήμης». Όπως φαίνεται όμως δεν το έπραξε. Οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι αντισυνταγματικές και ενάντια σε κάθε κοινωνική ανθρώπινη και ηθική αρχή του δικαίου.

Υπάρχουν τμήματα (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.) που αποκλείουν ΟΛΕΣ τις παθήσεις.

Υπάρχουν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που δεν αποκλείουν ΚΑΜΙΑ πάθηση (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμια Πειραιά, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου κ.α.).

Υπάρχουν τμήματα κάποιου ΑΕΙ/ΤΕΙ που αποκλείουν κάποιες παθήσεις και το ίδιο ακριβώς τμήμα σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ αποκλείει άλλες ή δεν αποκλείει καμία (π.χ. πολιτικοί μηχανικοί Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης καμία αποκλειόμενη πάθηση ενώ πολιτικοί μηχανικοί Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 5 αποκλειόμενες παθήσεις).

Υπάρχουν τμήματα στο ίδιο Ίδρυμα που δεν αποκλείουν κανέναν (π.χ. Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και τμήματα στο ίδιο ίδρυμα που σπάνε ρεκόρ: Ιστορία και Εθνολογία με 35

αποκλειόμενες (από σύνολο 58 του καταλόγου). Διερωτόμαστε με ποιο κριτήριο τα άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) αποκλείονται από την εν λόγω σχολή.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα ανικανότητας στον χειρισμό ζητημάτων που αφόρουν την Παιδεία και πιο συγκεκριμένα την εκπαίδευση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται εσείς οι ίδιοι να μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα τα οποία ο Ελληνικός λαός σας ανέθεσε. Ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας απέναντι στους θεσμούς και την κοινωνία οφείλετε να θέσετε την παραίτησή σας στον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ψηφίστε το άρθρο

57 like

Σχολιάστε το Άρθρο...
Slider