ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ

842
0

Τι είναι μία πατέντα
Πατέντα είναι ένα είδος προστασίας για μία εφεύρεση. Είναι ένα πάρε – δώσε μεταξύ της κοινωνίας και του εφευρέτη. Ο εφευρέτης αποκαλύπτει την ανακάλυψή του και η κοινωνία του δίνει το μονοπώλιο για περιορισμένο χρόνο, έτσι ώστε να έχει εμπορικό όφελος.
Πριν από μερικούς αιώνες, ένας εφευρέτης έπρεπε να κρατάει την ιδέα του κρυφή για να μπορεί να έχει κέρδος από αυτήν. Για παράδειγμα, αν κάποιος έφτιαχνε ένα φάρμακο, δεν θα έλεγε ποτέ σε κανέναν πως το παρασκεύασε. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί εφευρέτες πήραν πολύτιμη γνώση μαζί τους πεθαίνοντας.
Η λέξη «πατέντα» έχει λατινική ρίζα που σημαίνει «να ανοίγεις διάπλατα». Οι πατέντες δημιουργήθηκαν για να δώσουν κίνητρα στους εφευρέτες να αποκαλύψουν τις εφευρέσεις τους. Ο εφευρέτης στέλνει την περιγραφή της εφεύρεσής του στο γραφείο ευρεσιτεχνίας και αν ο αρμόδιος, αφού την εξετάσει, πιστεύει ότι όντως είναι πρωτοποριακή, μπορεί του δίνει την πατέντα. Όλες οι πατέντες δημοσιεύονται σ’ ένα κατάλογο.
Σε αντάλλαγμα για την δημοσίευση της εφεύρεσης, ο νόμος περί παντεντών δίνει στον εφευρέτη μονοπώλιο περιορισμένου χρόνου για την εφεύρεση αυτή. Σε αυτό το διάστημα, ο εφευρέτης έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εφεύρεση (20 χρόνια). Μετά από αυτήν την περίοδο, η εφεύρεση ανήκει στην κοινωνία.
«Το όφελος ακόμα και περιορισμένων μονοπωλίων είναι πολύ αμφίβολο για να εμποδίσει την γενική τους κατάργηση.»

Thomas Jefferson, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Το μονοπώλιο περιορισμένου χρόνου είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό δικαίωμα στα χέρια αυτού που κατέχει μια πατέντα. Ο κάτοχος της πατέντας μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να χρησιμοποιήσουν τη γνώση που είναι προστατευμένη από την πατέντα. Αν είναι απαραίτητο, ο κάτοχος της πατέντας μπορεί να ζητήσει ακόμα και τη βοήθεια του δικαστηρίου. Μπορεί επίσης να πουλήσει την πατέντα ή να δώσει κάποιες άδειες και είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί την τιμή για οτιδήποτε από αυτά.

Αυτό το είδος προστασίας προκαλεί διάφορα προβλήματα. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά είναι ότι μπορεί κανείς να «παραβεί» μια πατέντα χωρίς να ξέρει καν ότι υπάρχει. Αυτός που καταχωρεί πρώτος μια ιδέα, είναι και αυτός που την κατέχει και όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την πατέντα ενάντια σε όσους προσπαθήσουν να την κλέψουν, αλλά και ενάντια σε όποιον του έρθει η ίδια ιδέα αργότερα. Δεν έχει σημασία αν μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι είχε κάποια ιδέα ανεξάρτητα και ότι δεν ήξερε καν ότι υπήρχε πατέντα. Είναι ένοχος για την παράβαση και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να πάει και φυλακή.

Εξαρτάται από την εφεύρεση εάν αυτή η συμφωνία είναι δίκαιη, λογική και ευεργετική για το κοινό. Αν η εφεύρεση είναι πραγματικά ευφυής, τότε αυτό είναι αποδεκτό. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ αμφίβολο να βρει κάποιος την ίδια ιδέα ανεξάρτητα μέσα στα 20 χρόνια που ισχύει η πατέντα. Παρόλα αυτά, σήμερα έχουμε εκατομμύρια πατέντες και ελάχιστες απ’ αυτές είναι πράγματι μεγάλες ανακαλύψεις.
«Ο νόμος περί πατέντων δίνει στους εφευρέτες ένα αποκλειστικό δικαίωμα πάνω στη νέα τεχνολογία με αντάλλαγμα την δημοσίευσή της. Αυτό δεν είναι κατάλληλο για βιομηχανίες όπως αυτές που αναπτύσσουν λογισμικό, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, δεν χρειάζονται μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο για να πραγματοποιηθούν και συνήθως αποτελούν ένα δημιουργικό συνδυασμό τεχνικών μεθόδων που προϋπήρχαν.»
Πολιτική της Oracle Corporation για τις πατέντες.

Σε ορισμένους χώρους, το σύστημα με τις πατέντες λειτουργεί καλύτερα (ή λιγότερο άσχημα) σε σχέση με άλλους. Υπάρχουν παράπονα για το σύστημα σε όλους τους τομείς. Ο κόσμος διαμαρτύρεται κατά των πατεντών πάνω στα ανθρώπινα γονίδια για ηθικούς λόγους και γιατί αυτού του είδους η γνώση θα έπρεπε να ανήκει σε όλους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας βλέπουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διαστρεβλώσει το σύστημα με τις πατέντες και τις χρησιμοποιούν σαν στρατηγικά όπλα.
Παρόλα αυτά οι αρνητικές πλευρές του συστήματος είναι μερικές φορές υποφερτές σε τομείς όπου υπάρχει ένα χειροπιαστό όφελος. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με τις πατέντες, ενώ οι δικηγόροι (που πιθανώς έχουν οικονομικά οφέλη από τις πατέντες) τις υπερασπίζονται.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον όποιο οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να έχει όφελος για την οικονομία και για την κοινωνία, είναι στον τομέα της φαρμακοβιομηχανί ας. Σε αυτόν τον τομέα, η έρευνα κοστίζει πάρα πολύ και κανένας δεν θα πλήρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια στη δημιουργία ενός προϊόντος χωρίς κάποια μακροχρόνια προστασία. Σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σύστημα προκαλεί περισσότερες ζημιές παρά όφελος. Όσο για το χώρο του λογισμικού, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τρέλα.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ
5 3 συμμετοχές

 

Σχολιάστε το Άρθρο...

 

 

 

 

Slider