ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

106
0

Υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν ξυλοδαρμούς επειδή μιλούν για την πίστη τους, αναφέρει η Ένωση Προτεσταντών.

Παρά τις κάποιες ελπιδοφόρες εξελίξεις, οι Χριστιανοί στην Τουρκία συνεχίζουν να υποφέρουν από επιθέσεις ιδιωτών, διακρίσεις από χαμηλότερου επιπέδου κυβερνητικούς αξιωματούχους και διασυρμό τόσο στα δύο σχολικά εγχειρίδια όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με μια μελέτη από μια προτεσταντική ομάδα.

Στην ετήσια έκθεσή της «Έκθεση σχετικά με τις Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, η Ένωση των Προτεσταντικών Εκκλησιών της Τουρκίας σημειώνει κάποιους δείκτες βελτίωσης, αλλά δηλώνει ότι «η ρίζα της μισαλλοδοξίας» υπάρχει στην τουρκική κοινωνία προς τους οπαδούς των μη ισλαμικών θρησκειών.

“Η απομάκρυνση αυτής της ρίζας της μισαλλοδοξίας είναι ένα επείγον πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί,” αναφέρει η έκθεση.

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για βελτίωση», δήλωσε η Mine Yildirim, μέλος της νομικής επιτροπής της Ένωσης. “Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί ακόμα».

Η έκθεση αναφέρει 12 επιθέσεις κατά των χριστιανών το 2011, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών στα οποία χριστιανοί ξυλοκοπήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επειδή μιλούσαν για την πίστη τους, μέλη της εκκλησίας δέχτηκαν απειλές και εκκλησίες δέχτηκαν επιθέσεις. Κανένας από τους δράστες δεν έχει κατηγορηθεί. Σε ορισμένες από τις επιθέσεις, τα θύματα αρνήθηκαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον των δραστών.

Σε ορισμένες περιοχές στην Τουρκία, κάποιοι εκκλησιαστικοί ηγέτες πρέπει να “ζουν κάτω από κάποιου είδους αστυνομικής προστασίας,” αναφέρει η έκθεση.

“Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ηγέτες εκκλησίας που έχουν σωματοφύλακες, και τουλάχιστον δύο έχουν άμεση τηλεφωνική γραμμή με την αστυνομία για προστασία”, αναφέρει η έκθεση. “Αρκετές εκκλησίες είναι υπό την προστασία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.”

Η Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, και ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Το κράτος χαρακτηρίζει συνήθως τις επιθέσεις κατά των χριστιανών ως «μεμονωμένες πράξεις βίας» και όχι ως το αποτέλεσμα της μισαλλοδοξίας που υπάρχει σε ολόκληρη την τουρκική κοινωνία.

“Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως πρόβλημα από το κράτος, αρχικά,” δήλωσε η Γιλντιρίμ. “Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.”

Υπάρχουν περίπου 120.000 Χριστιανοί στην Τουρκία, εκ των οποίων 3.000 είναι Προτεστάντες. Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι είναι κοντά στο 99 τοις εκατό των 75 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών ».

Οι επιθέσεις κατά των χριστιανών προέρχονται από εκείνους που, τουλάχιστον, αμφισβητούν την “τουρκικότητα” των Τούρκων χριστιανών οι οποίοι, κάποιο ακραίες, τους θεωρούν «κατάσκοπους» που θέλουν να καταστρέψει τη χώρα από μέσα. Πολλές από τις πιο φρικιαστικές επιθέσεις, όπως τα βασανιστήρια και η δολοφονία τριών χριστιανών στη Μαλάτια το 2007, έχουν συνδεθεί με τα μέλη των εθνικιστικών κινημάτων. Η ποινική υπόθεση για τις δολοφονίες συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση μέχρι στιγμής.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
5 1 συμμετοχές

 

Σχολιάστε το Άρθρο...

 

 

 

 

Slider