ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

262
2

ιωάννης καποδίστριας

Πόσο θα πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι τον 19ον αιώνα υπήρξε κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (Έλληνας) που:

– Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία.
– Έφτιαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών!)
– Έφτιαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα (ισχύει μέχρι σήμερα).
– Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία.
– Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (Ρωσία).
– Έσωσε την Ελληνική επανάσταση.

Ομολογώ ότι κατά καιρούς άκουγα για κάποιον Καποδίστρια με τόσα απίθανα κατορθώματα που μου φαινόντουσαν το λιγότερο… υπερβολές!

Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρόνια… Ποιος να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια;

Ακουστέ αυτή την ομιλία για κάποιον με υπεράνθρωπα κατορθώματα. Το όνομά του: Ιωάννης Καποδίστριας.

Στη αποκαλυπτική του ομιλία ο κ. Κορνιλάκης παρουσιάζει τον “Άγιο της πολιτικής”, τη σπουδαία βιογραφία του σε όλη την Ευρώπη, τα επιτεύγματά του, τις θυσίες του για την Ελλάδα μέχρι και την ύστατη θυσία του να προσφέρει την ίδια του τη ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας.

Ιωάννης Καποδίστριας:
– Γενετικές Ρίζες από Κέρκυρα (πατέρας) και Κύπρο (μητέρα).

– Σπουδές: Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία (Ιταλία).

– Ιονική Επτανησιακή Πολιτεία: Δημιουργός του Συντάγματος της και Κυβερνήτης (σε ηλικία 26 χρονών).

– Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία (όταν υπάλληλος στην Ρωσική πρεσβεία) ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια. Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο-Ελληνικής Δημοκρατίας (η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων). Θεωρείται ακόμη ο “πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας”.

– Ελληνική νεολαία: Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνοπούλα στην Ευρώπη (Ο ένας από τους δυο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του…).

– Σώζει την Γαλλία το 1815: Μετά το Βατερλό, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (σαν ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (γιατί “ο λαός της δεν ευθυνόταν”).

– Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας: Το 1816 ο Ρώσος Τσάρος του ζήτησε (λόγω ικανότητας και προσωπικότητας) να γίνει Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας με διακαεί Ελληνική πιστότητα, είπε στον Τσάρο “Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας”.

– Ελληνική επανάσταση: Το 1821 παραιτήθηκε από την Ρώσικη κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821- 1827). Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες φιλικά προσκείμενους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μεττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και… τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην συνεδρίαση της Τριζίνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον “Ηγέτη του Έθνους”.

– Οργάνωσε το Πολεμικό ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία (οικονομικό θέμα).

– Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους: Να δώσει γη και δάνεια.

– Ακολούθησε το δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης: “Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολόν.”

– Έβαλε υποθήκη τα κτήματα του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό…

– Το 1831 δολοφονήθηκε από “ελληνικά” χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδων (Κυπριακής καταγωγής Άγιος) στο Ναύπλιο. Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε “ πατέρα του Έθνους” (Από τότε δεν έχουμε καθορίσει στον Κυβερνήτη Καποδίστρια αυτήν την τιμή). Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για Πατροκτονία.

Ο Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική προσωπικότητα. Ακόμη τον τιμούν στην Ρωσία, στην Γαλλία, στην Ελβετία, στην Σλοβενία. Στην Ελλάδα μάλλον τον αγνοούμε…

“Ει ο Θεός μεθ’υμων, τις καθ’υμων”
(Αν είναι ο Θεός μαζί μας, ας είναι οποιοσδήποτε εναντίον μας).
Ι. Καποδίστριας

“Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας”

Ακολουθεί ένα πολύ ωραίο βίντεο τραγούδι της Μελίνας Ασλανίδου ΄΄Δεν σε φοβάμαι, με την Ελλάδα εγώ ξυπνάω και κοιμάμαι΄΄

 
 

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
5 1 συμμετοχές

 

Σχολιάστε το Άρθρο...

 

 

 

 

Slider