ΠΕΝΤΕ ΤΥΠΟΙ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

194
1

Τύποι φίλων

Του Θωμά Μερσινιά, Κλινικός Ψυχολόγος MSc

Υπάρχουν τύποι τοξικών ανθρώπων στα social media αλλά και ανθρώπων με απλά επιβαρυντικές για την ηρεμία μας συμπεριφορές, που σίγουρα δεν μας κάνουν καλό. Μήπως πρέπει σήμερα κιόλας να επανεξετάσεις τους διαδικτυακούς σου φίλους; Με μερικά unfriend, η ψυχολογία σου θα σε ευγνωμονεί.

1. Ο πολιτικός αναλυτής: Είναι ο άνθρωπος που θα ξεκινήσει την μέρα της διαδικτυακής σου παρέας κριτικάροντας και βρίζοντας πρόσωπα και πράγματα της πολιτικής σκηνής ως ο πλέον ειδικός. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας του. Αυτό δεν έχει άλλο αποτέλεσμα από το να ξεκινάς απλά με άσχημη διάθεση εσύ την δική σου μέρα. Στην ίδια κατηγορία είναι επίσης οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να λειτουργούν σαν τηλεοράσεις και να αναμεταδίδουν την οποιαδήποτε είδηση πέσει στην αντίληψή τους.

2. Ο μονίμως ευαίσθητος: Είναι ο άνθρωπος που εκλαμβάνει την άσχημη διάθεσή του ως ευαισθησία απέναντι σε όσα συμβαίνουν , και πιστεύει ότι αυτή του «την ευαισθησία» οφείλει να την μεταδώσει και σε άλλους. Όλοι μας έχουμε τις άσχημες στιγμές μας, αλλά δεν τις μοιραζόμαστε με όλο τον κόσμο και δεν μπερδεύουμε την θλίψη μας με την ευαισθησία μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το άγχος είναι μεταδοτικό κι όσο περισσότερη αρνητική ενέργεια λαμβάνουμε από έναν τέτοιο άνθρωπο, τόσο πιο αγχωμένοι θα νοιώθουμε οι ίδιοι.

3. Ο/η πρώην σου: Κρατώντας ανθρώπους με τους οποίους είχες οποιαδήποτε ερωτική σχέση ή κατάσταση στο παρελθόν, δεν δείχνεις πολιτισμό στην διατήρηση δημοσίων σχέσεων, αλλά την πλήρη αδυναμία σου να βάζεις τέλος όπου πρέπει και να κάνεις νέες αρχές.

4. Ο/η stalker: Είναι ο άνθρωπος που θα σχολιάσει το οτιδήποτε ανεβάζεις πριν καν προλάβεις καλά καλά να το ανεβάσεις. Θα ποστάρει συνεχόμενα πράγματα στον δικό σου τοίχο, αδιαφορώντας ότι αυτά τα βλέπουν και οι υπόλοιποι φίλοι σου. Κι αυτό θα συμβαίνει σε κάθε ώρα της κάθε μέρας, αφού συνήθως το άτομο αυτό δείχνει να είναι συνεχώς και αδιάκοπα παρών στην διαδικτυακή ζωή σου. Είναι επίσης ο άνθρωπος που θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση σου με άλλους φίλους σου ακόμα κι αν δεν τον αφορά ή δεν έχει προσκληθεί σε αυτήν. Θα κάνει φίλους κάποιους φίλους σου, σίγουρα θα προσεγγίσει την οποιαδήποτε σχέση σου μόλις βρει την ευκαιρία, και πολύ συχνά θα φτάσει να κάνεις «φίλους» μέχρι και συγγενείς σου.

5. Ο αναζητητής της προσοχής: Είναι ο άνθρωπος που θα ποστάρει είτε ακραία πράγματα για να προκαλέσει συζήτηση, είτε ερωτήσεις για να λάβει απάντηση, είτε μισές προτάσεις με σκοπό να έχει την προσοχή των άλλων την ώρα που θέλει να την έχει. Συχνά κάνει tag επαναλαμβανόμενα σε διάφορους φίλους του εξαναγκάζοντας τους έτσι να συμμετέχουν. Ο ίδιος κερδίζει την προσοχή που θέλει και την κάλυψη των κενών του ωρών, και οι υπόλοιποι χάνουν την ηρεμία τους.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Από το: mersinias.gr

ΠΕΝΤΕ ΤΥΠΟΙ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ
5 3 συμμετοχές

Σχολιάστε το Άρθρο...


1 σχόλιο

  • Hello, guest
  • Επιτρέψατέ μου να διαφωνήσω με τις επίμαχες κατηγοριοποιήσεις καί να τις θεωρήσω απαράδεκτες, καθώς είναι ανακριβείς καί απαράδεκτες. Έτσι, επισημαίνω τα κάτωθι. (1) Ο πολιτικός αναλυτής αναλύει ουδετέρως καί ψυχραίμως τα διάφορα γεγονότα, παραθέτει επιχειρήματα, επεξηγεί, ενώ διακρίνεται ως προς τον λόγον του περί των κάτωθι προτερημάτων του: (α) Σαφήνεια, δηλαδή χρήση του πλέον κατανοητού ύφους από τους άλλους ανθρώπους. (β) Συντομία, δηλαδή χρήση μόνον των απαραιτήτων λέξεων προς το εκάστοτε θέμα. (γ) Κυριολεξία, δηλαδή χρήση της συγγενούς προς το εκάστοτε θέμα γλώσσης. (δ) Διάκριση, δηλαδή αποφυγή των ιδιωματισμών. (ε) Ελληνισμός, δηλαδή αποφυγή των ύβρεων καί των ξενικών/βαρβαρικών εκφράσεων. Άρα, ήδη κατανοούμε ότι οποιοσδήποτε αναλυτής αποκλείεται να είναι υβριστής. (2) Η "ευαισθησία" δηλαδή η "καλή αίσθηση" διαφέρει της όποιας απαισιοδοξίας καί θρηνωδίας. Λόγου χάριν, "ευαίσθητος" μπορεί να είναι κάποιος για όσα συμβαίνουν σε μία περιοχή με πόλεμο καί να υποστηρίζει μέσω της εργασίας του, ως ιατρός ή διδάσκαλος/καθηγητής ή μέσω άλλου επαγγέλματος ή μέσω οικονομικής συνδρομής ή μέσω διαδόσεως μηνυμάτων καί άλλων νομίμων τρόπων, την ανάγκην υποστηρίξεως των αμάχων. Αλλά ο θρηνώδης καί μονίμως απαισιόδοξος, προφανώς δεν είναι "ευαίσθητος". (3) Εξαρτάται κατά περίπτωσιν. Εξ άλλου, άλλον η απλή φιλία καί άλλον η όποια νέα ερωτική σχέση με τον ίδιον άνθρωπον. (4) Ελληνιστί μεταφράζεται ως "διώκτης". Άρα, εφ' όσον μεταφράζεται ως "διώκτης", κατανοείται καί η πρακτική του. Αλλά, για πολλούς αυτό δεν είναι δίωξη αλλά διασκέδαση. (5) Αυτό είναι σχετικόν, καθώς όλοι καί όλες μας περιοδικώς "αναζητούμε την προσοχήν" καί άρα γινόμαστε "αναζητητές/αναζητήτριες της προσοχής" κάποιων άλλων. Άρα, ουσιαστικώς, το άρθρον δεν προσφέρει κάτι το νέον καί σε μεγάλον βαθμόν είναι ανακριβές καί απαράδεκτον ως αντιεπιστημονικόν, λόγω της μη κυριολεκτικής χρήσεως της Ελληνικής γλώσσης. Τα συμπεράσματα δικά σας.-
Slider