ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

17
0

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η εξασθένιση της λειτουργίας του ανοσοβιολογικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ονομάζεται ανοσολογική ανεπάρκεια. Το AIDS πλέον θεωρείται μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα και σύμφωνα με ειδικούς , προήλθε από μεταλλάξεις ενός ιού που προσβάλλει τον αφρικανικό πίθηκο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, καθώς η Επιστήμη δεν έχει ακόμα τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Υπάρχουν βεβαίως φάρμακα όπως το AZT ,τα οποία προσφέρουν μία παροδική ανακούφιση, αλλά όχι την ίαση και επιφέρουν σοβαρές παρενέργειες στο άτομο που το λαμβάνει.

Ο HIV ανήκει στους ρετροϊούς , είναι ένας ιός RNA. Ο ιός προσβάλλει, κυρίως, τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα , όπως και άλλα είδη κυττάρων, αφού πρώτα προσδεθεί στους ειδικούς υποδοχείς που υπάρχουν στην επιφάνειά τους.
Μετάδοση της ασθένειας: Ο ιός μεταδίδεται, κυρίως, με τη σεξουαλική επαφή, με τη μετάγγιση αίματος ή με τη χρήση της ίδιας σύριγγας (από τοξικομανείς), με τα μη αποστειρωμένα οδοντιατρικά εργαλεία και από τη μητέρα στο νεογνό.
Αντιθέτως, ο ιός δε μεταδίδεται από την κοινωνική συναναστροφή, το φιλί, τη χειραψία, τα έντομα, με την κοινή χρήση ειδών φαγητού. Αυτό μας δείχνει ποιες είναι οι προφυλάξεις που οφείλουμε να παίρνουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.

• Ο έλεγχος του αίματος που προορίζεται για μετάγγιση.
• Η χρήση σύριγγας μόνο για μία φορά και από ένα άτομο.
• Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.
• Η πλήρης αποστείρωση των οδοντιατρικών μηχανημάτων.

Το άτομο που έχει προσβληθεί εμφανίζει μετά από αρκετά χρόνια συμπτωματολογία όπως τρέμουλο, υψηλό πυρετό, λοιμώξεις, διάρροιες. Με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να εξασθενήσει πλήρως και ο ίδιος να οδηγηθεί στο θάνατο.

Το AIDS εκτός από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αποτελεί πλέον και μία κοινωνική μάστιγα. Ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός που δέχονται τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, οδηγεί την κοινωνία στην υποχρέωση να αγωνιστεί για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και του ρατσισμού. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε και αυτό το πρόβλημα θα θεωρείται παρελθόν.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
5 1 συμμετοχές

Σχολιάστε το Άρθρο...

  • Hello, guest
Slider