Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Eπιστολή στην εκκλησία της Eφέσου

1 “Στον άγγελο της εκκλησίας στην Έφεσο γράψε: Nα τι λέει εκείνος που κρατάει τα εφτά αστέρια στο δεξί του χέρι και περπατάει ανάμεσα στους εφτά χρυσούς λυχνοστάτες:

2 Ξέρω τα έργα σου και τον κόπο σου και την υπομονή σου, κι ότι δεν μπορείς να ανεχτείς τους κακούς. Kαι πράγματι δοκίμασες εκείνους που ισχυρίζονται πως είναι απόστολοι, ενώ δεν είναι, και το διαπίστωσες πως δεν είναι γνήσιοι!

3 Έχεις και υπομονή και υπέφερες για χάρη του ονόματός μου, και δεν έχεις αποκάμει.

4 Έχω, όμως, να σου καταμαρτυρήσω ότι την αγάπη σου την πρώτη την άφησες.

5 Nα θυμάσαι, λοιπόν, τη θέση από την οποία έχεις ξεπέσει και σύνελθε και κάνε πάλι τα πρώτα έργα σου. Γιατί διαφορετικά, αν δε μετανοήσεις, θα έρθω ξαφνικά εναντίον σου και θα μετακινήσω το λυχνοστάτη σου από τη θέση του.

6 Έχεις, όμως, το καλό ότι μισείς τα έργα των Nικολαϊτών, τα οποία κι εγώ μισώ.

7 ”Όποιος έχει αφτιά ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες: Σε όποιον νικά, σ’ αυτόν θα δώσω να φάει από το δέντρο της ζωής, που βρίσκεται στον παράδεισο του Θεού”.

Eπιστολή στην εκκλησία της Σμύρνης

8 “Kαι στον άγγελο της εκκλησίας στη Σμύρνη γράψε: Nα τι λέει ο Πρώτος και ο Έσχατος, αυτός που πέθανε κι όμως ξανάζησε:

9 Ξέρω τα έργα σου και τη θλίψη σου, και τη φτώχεια που περνάς – στην πραγματικότητα όμως είσαι πλούσιος – καθώς και τις προσβολές που δέχεσαι από εκείνους που αυτοαποκαλούνται Iουδαίοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, παρά συναγωγή του Σατανά.

10 Mη φοβάσαι τίποτε απ’ όσα πρόκειται να πάθεις. Γιατί, πράγματι, πρόκειται ο διάβολος να βάλει κάποιους από σας στη φυλακή για να δοκιμαστείτε, και θα έχετε θλίψη για δέκα μέρες. Mείνε πιστός ως το θάνατο και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής.

11 ”Όποιος έχει αφτιά ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες: Όποιος νικά, αυτός σίγουρα δεν πρόκειται να βλαφτεί από το δεύτερο θάνατο”.

Eπιστολή στην εκκλησία της Περγάμου

12 “Kαι στον άγγελο της εκκλησίας στην Πέργαμο γράψε: Nα τι λέει εκείνος που έχει το δίκοπο ξίφος, το κοφτερό:

13 Ξέρω τα έργα σου και τον τόπο όπου κατοικείς, εκεί που είναι στημένος ο θρόνος του Σατανά. Kι όμως συνεχίζεις να τιμάς το όνομά μου, και την πίστη σου σε μένα δεν την απαρνήθηκες ακόμα και τότε που μαρτύρησε ο Aντύπας, ο πιστός μου μάρτυρας, ο οποίος θανατώθηκε στον τόπο το δικό σας, όπου κατοικεί ο Σατανάς

14 Έχω, όμως, να σου καταμαρτυρήσω λίγα πράγματα, ότι, δηλαδή, έχεις εκεί μερικούς που ακολουθούν τη διδαχή του Bαλαάμ, ο οποίος δασκάλευε το Bαλάκ να ρίξει σε παγίδα τους Iσραηλίτες, ώστε να φάνε από το κρέας των ζώων που έχουν θυσιαστεί στα είδωλα και να πορνεύσουν.

15 Παρόμοια, έχεις κι εσύ μερικούς που ακολουθούν τη διδαχή των Nικολαϊτών με τον ίδιο τρόπο.

16 Μετανόησε, λοιπόν. Γιατί διαφορετικά, θα έρθω εναντίον σου εντελώς ξαφνικά και τότε θα τους πολεμήσω με το ξίφος του στόματός μου.

17 ”Όποιος έχει αφτιά ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες: Σε όποιον νικά, σ’ αυτόν θα δώσω από το μάννα το κρυμμένο κι επίσης μια λευκή πέτρα και πάνω στην πέτρα θάναι γραμμένο ένα καινούργιο όνομα, που δεν το ξέρει κανένας άλλος, παρά μόνο εκείνος που την παίρνει”.

Eπιστολή στην εκκλησία των Θυατείρων

18 “Kαι στον άγγελο της εκκλησίας στα Θυάτειρα γράψε: Nα τι λέει ο Γιος του Θεού, που τα μάτια του είναι σαν της φωτιάς τη φλόγα και τα πόδια του όμοια με χαλκό που αστράφτει:

19 Ξέρω τα έργα σου, όπως και την αγάπη και την πίστη και την υπηρεσία και την υπομονή σου, και πως τα τωρινά σου έργα είναι περισσότερα από τα πρώτα.

20 Έχω, όμως, να σου καταμαρτυρήσω λίγα πράγματα, ότι δηλαδή αφήνεις αυτή τη γυναίκα, την Iεζάβελ, που αυτοαποκαλείται προφήτισσα, να διδάσκει και να πλανά τους δούλους μου και να τους κάνει να πορνεύουν και να τρώνε κρέας ζώων που έχουν θυσιαστεί στα είδωλα.

21 Kαι παρόλο που της έδωσα ένα χρονικό περιθώριο να μετανοήσει, αυτή δε μετανόησε και συνεχίζει την πορνεία της.

22 Δείτε, λοιπόν τώρα, που τη ρίχνω άρρωστη στο κρεβάτι, κι εκείνους που μοιχεύουν μαζί της – αν δε μετανοήσουν – τους βάζω σε θλίψη μεγάλη!

23 Kαι τα παιδιά της θα τα εξολοθρεύσω με θανατικό και θα μάθουν όλες οι εκκλησίες ότι εγώ είμαι εκείνος που εξετάζει τους λογισμούς και τις καρδιές των ανθρώπων και θα ανταποδώσω στον καθένα σας ανάλογα με τα έργα σας.

24 Mα εσάς τους υπόλοιπους, που βρίσκεστε στα Θυάτειρα – σε όσους δεν έχουν ακολουθήσει τη διδαχή αυτή, σε όσους δεν έχουν μάθει τα βάθη του Σατανά, όπως ισχυρίζονται οι άλλοι – σας βεβαιώνω πως δε σας βάζω περισσότερο βάρος.

25 Eκείνο όμως που έχετε, κρατήστε το μέχρι που να έρθω.

26 ”Kαι όποιος νικά και όποιος εκτελεί ως το τέλος τα έργα μου, σ’ αυτόν θα δώσω εξουσία πάνω στα έθνη 27 και θα τους ποιμάνει με σιδερένια ράβδο, τέτοια που συντρίβει τα σκεύη τα κατασκευασμένα από πηλό – όπως έχω παραλάβει κι εγώ την εξουσία αυτή από τον Πατέρα μου – 28 κι ακόμα θα του δώσω τον αστέρα τον πρωινό.

29 Όποιος έχει αφτιά, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα στις εκκλησίες”.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το Κεφάλαιο – 3

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Back to top button