ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ;

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

   

Η καρδιά αποτελεί το σημαντικότερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, είναι εκείνο που ασκώντας πίεση στο αίμα το ωθεί να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.

Είναι μία φυσική αντλία που λειτουργεί ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, παίρνει το αίμα από τις φλέβες σε χαμηλή πίεση και το στέλνει στις αρτηρίες με υψηλή.

Οι παθήσεις της καρδιάς, κοινώς καρδιοπάθειες, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από πρόβλημα υγείας. Ποιοι όμως είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της καρδιάς;

• Το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ένας πραγματικός «δολοφόνος» της καρδιάς και η κυριότερη αιτία των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μείωση ή ακόμα καλύτερα, η διακοπή του καπνίσματος, συμβάλλει στην προστασία και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

• Καθιστική ζωή: Η έλλειψη φυσικής άσκησης οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα η καρδιά να κουράζεται ακόμα περισσότερο για να μεταφέρει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Η ήπια σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

• Έλλειψη ύπνου: Ο ύπνος αποτελεί ασπίδα για την καρδιά και την υγεία μας. Λιγότερες από έξι ώρες ύπνου σε συνεχόμενη κιόλας βάση, είναι μία καταστροφική αιτία που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Ο σωστός ύπνος από την άλλη, ευεργετεί. Δώστε προτεραιότητα σε αυτά που κάνετε στη διάρκεια της νύχτας, διότι αυτό επηρεάζει δραστικά την ποιότητα της ζωής μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Άγχος: Η καρδιά μας «λυγίζει» μπροστά στη δύναμη του άγχους, που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία, αύξηση της πίεσης, δυσφορία, και στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και έμφραγμα. Η αποφυγή εντάσεων, τσακωμών όσο αυτό είναι εφικτό και η υιοθέτηση μίας χαρούμενης διάθεσης, ευεργετεί την καρδιά.

• Αρτηριακή πίεση: Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς της καρδιάς, καθώς την εξαναγκάζει σε μεγαλύτερη κόπωση ώστε να μεταφέρει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η αποφυγή της στεναχώριας, συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπισή της.

• Χοληστερόλη: Η υψηλή χοληστερόλη είναι και αυτή ένας εχθρός της καρδιάς. Ένας από τους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουμε είναι η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και παχυντικών φαγητών.

Η καρδιά μας είναι, πράγματι, το σημαντικότερο όργανο στο σώμα μας. Ακούστε την, σεβαστείτε την, προστατεύστε την.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.5 / 5. Ψήφισαν: 2

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Σχετικά Άρθρα

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Όταν οι ερευνητές ασφάλειας ανακάλυψαν τους προηγούμενους μήνες ότι το ασφαλές υλικό

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΦΙΔΙΟΥ. VIDEO

Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς γίνεται στο ανθρώπινο αίμα, όταν κάποιον τον δαγκώσει

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. VIDEO

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ - FREE WILL Με γνωστούς ηθοποιούς έγινε μια ταινία μικρού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Email Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά Email για να λαμβάνετε όλα μας τα άρθρα στο Email σας

Back to top button