ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ Η ΦΕΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η πασίγνωστη φέτα «Ήπειρος» φέρει σφραγίδα με την πιστοποίηση «Χαλάλ».

   

Ο όρος «Χαλάλ» είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά για τον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί υποχρεωτική διατροφική καθημερινότητα.

Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνουν ζωϊκά προϊόντα που δεν έχουν πιστοποίηση «Χαλάλ».

Η πιστοποίηση του εν λόγω τυροκομείου προφανώς αφορά την πυτιά που χρησιμοποιείται για το πήξιμο του τυριού, η οποία κατά τον παραδοσιακό τρόπο προέρχεται από εντόσθια νεαρών ζώων που δεν έχουν απογαλακτιστεί. Είναι άγνωστο αν η εταιρεία χρησιμοποιεί φυτικής προέλευσης πυτιά.

Η περίπτωση της φέτας «Ήπειρος» έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον φιλοζωϊκών σωματείων και ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ζώων, ενώ έχουν ενημερωθεί και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

 

Τελετουργική και επώδυνη σφαγή του ζώου

Η πιστοποίηση «Χαλάλ» δεν αφορά κάτι σχετικό με την ποιότητα ή το είδος της τροφής. Πρόκειται για έναν τελετουργικό τρόπο σφαγής του ζώου, όπου ο μουσουλμάνος σφαγέας -μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο- διαβάζει μια προσευχή, όπου προφέρεται το όνομα του Αλλάχ, ενώ το σφάγιο κρεμιέται ανάποδα.

Το ζώο πρέπει να πεθάνει χωρίς να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Ενώ είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα μαχαίρι στον λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, χωρίς ο σφαγέας να αποκόψει τον νωτιαίο μυελό, γεγονός που επιφέρει ακαριαίο θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο.

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα Δικαιώματα των Ζώων

Στις ευρωπαϊκές χώρες ο νόμος επιβάλλει τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν τη θανάτωσή τους και για αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους.

Στο Βέλγιο, μετά από έντονες αντιδράσεις φιλοζωϊκών συλλόγων, ψηφίστηκε η απαγόρευση του κρέατος με πιστοποίηση «Χαλάλ», με ειδικό νόμο που θέτει σε παρανομία τη σφαγή μη αναισθητοποιημένων ζώων.

Η απαγόρευση πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή περιβάλλοντος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Ο ίδιος νόμος έχει ψηφιστεί και από το τοπικό κοινοβούλιο της Φλάνδρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί για τον εβραϊκό τρόπο σφαγής των ζώων, όπου όμως χρησιμοποιούνται ειδικά μαχαίρια που επιφέρουν τον άμεσο θάνατο του ζώου. Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις και από την εβραϊκή πλευρά.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί, μετά από πολυετείς αγώνες των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Από το: makeleio.gr

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.8 / 5. Ψήφισαν: 4

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Σχετικά Άρθρα

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ. VIDEO

«Κύριε ελέησον!» από τον παπαγάλο του Αγίου Πορφυρίου! Κάποτε χάρισε κάποιος στο

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙΣ ΓΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Κίμωνα Χαραλάμπους Τους είπε «ΟΧΙ» και τον τέλειωσαν... Εμείς απλά παραθέτουμε

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ 26.000 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 5G

Οι ανησυχίες για το επερχόμενο λανσάρισμα της τεχνολογίας ραδιοτηλεπικοινωνιών 5G προκάλεσαν μια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Email Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά Email για να λαμβάνετε όλα μας τα άρθρα στο Email σας

Back to top button