Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

της Μίνας Κοκορέλη

   

Για πολλούς Αθηναίους, το Μοναστηράκι αποτελεί τον μοναδικό προορισμό για μια κυριακάτικη βόλτα. Επίσης είναι μια ακόμα στάση προς στο δρόμο για την καθημερινή μετακίνηση, ένα κομβικό μεταφορικό σημείο για τη μετάβαση από τη μία γραμμή του μετρό στην άλλη. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα για το Μοναστηράκι απ ‘ό, τι ένα κεντρικό σημείο συνάντησης στην καρδιά της πόλης. Εδώ είναι η ιστορία μιας από τις πιο εικονικές πλατείες της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ένα μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, εποχών και πολιτισμών, η πλατεία Μοναστηρακίου επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν την πλήρη ιστορία της Αθήνας σε 30 δευτερόλεπτα και να προσφέρει θέα 360 μοιρών από τα κτήρια που την περιβάλουν. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα με σουβενίρ, αρχαία ερείπια, βρίσκονται σε βολική τοποθεσία ανάμεσα στην Πλάκα, το Θησείο και το Ψυρρή.

Ο σταθμός του ηλεκτρικού στην πλατεία χρονολογείται από το 1895, όταν κατασκευάστηκε ο υπερυψωμένος σταθμός. Συνδέει ακόμα και σήμερα το λιμάνι του Πειραιά με την Αθήνα και την Κηφισιά. Σήμερα, υπάρχει και η υπόγεια γραμμή του μετρό που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη. Και όπως και οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα, η κατασκευή του μετρό οδήγησε στην ανακάλυψη αρχαίων ερειπίων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο σταθμό.

Η πλατεία Μοναστηρακίου φιλοξενεί επίσης το Τζαμί Τζισταράκη, το οποίο χτίστηκε το 1759. Το 1915 χρησίμευσε ως μουσείο και μετά το 1975 άρχισε να στεγάζει μια συναρπαστική συλλογή αγγειοπλαστικής από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Το τζαμί είναι δίπλα στα λείψανα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, που χτίστηκε γύρω στα 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό, καθώς και τα Ρωμαϊκά ερείπια.

Στην πλατεία, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την “βυθισμένη” εκκλησία της Παντάνασσας, το μοναδικό τμήμα της μονής που υπήρχε στη θέση της κατά τη βυζαντινή περίοδο και έδωσε στην περιοχή το όνομα της, το Μοναστηράκι σημαίνει μικρή μονή. Αλλά για πολλούς, το Μοναστηράκι είναι ως επί το πλείστον συνώνυμο με αντίκες και παλιούς θησαυρούς, χάρη στις αγορές και στα καταστήματα με αντίκες που γεμίζουν την περιοχή προς την πλατεία Αβισσινίας.

Είναι επίσης το ιδανικό μέρος για να βρείτε μοναδικά αναμνηστικά, βινύλια και άλλα αναμνηστικά ακόμη και για τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Είτε περνάτε απλά είτε ψάχνετε για το καλύτερο σουβλάκι στην περιοχή, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να πάρετε τη μοναδική, μποέμικη ατμόσφαιρα αυτού του κεντρικού σημείου.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Ψήφισαν: 1

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Σχετικά Άρθρα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά…. και αγαπούσε ένα αγοράκι.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

του Δημήτρη Α. Δημητριάδη Τη γη δεν την κληρονομήσαμε, την έχουμε δανειστεί

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΥΑΛΙ

Όλο και περισσότερο η ζωή του σημερινού ανθρώπου διαδραματίζεται πίσω από ένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Email Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά Email για να λαμβάνετε όλα μας τα άρθρα στο Email σας

Back to top button