ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

   

Στις ημέρες μας, η πολιτική και η φιλοσοφία είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που δε συνδέονται με τίποτα μεταξύ τους. Πολλοί μάλιστα, διερωτούνται πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν , σε τι θα ωφελήσει έναν πολιτικό να φιλοσοφεί.

Την απάντηση μας τη δίνει ο σπουδαίος φιλόσοφος Πλάτωνας, ο οποίος όχι μόνο δε θεωρούσε πως η φιλοσοφία και η πολιτική είναι δύο ανόμοια πράγματα, αλλά εμφανιζόταν ακόμα πιο απαιτητικός, λέγοντας πως η κοινωνία θα παρουσιάσει θετική πρόοδο όταν την κυβερνήσουν οι ίδιοι οι φιλόσοφοι!

Γιατί όμως; Τι μπορεί να προσφέρει η μελέτη της Φιλοσοφίας σε έναν πολιτικό, έναν στρατιώτη; Πώς μπορεί να τον ωφελήσει;

Η μελέτη της Φιλοσοφίας και η εμβάθυνση σε αυτή, καλλιεργεί την ψυχή του ανθρώπου, τον μυεί σε έννοιες όπως η δικαιοσύνη και η αρετή. Μέσω της Φιλοσοφίας ερευνούμε τη βαθύτερη φύση του ανθρώπου και προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στο διαχρονικό και καίριο ερώτημα: τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο;

Ένας άνθρωπος που πολιτεύεται ,μέσω της Φιλοσοφίας , αντιλαμβάνεται ότι η μανιώδης επιδίωξη της δόξας και της απόκτησης χρημάτων και αξιωμάτων όχι μόνο δε θα οδηγήσει στην ευτυχία τον άνθρωπο , αλλά θα τον καταστρέψει και θα τον μετατρέψει ένα άβουλο πλάσμα ο οποίος είναι δούλος των παθών του. Τότε αισθάνεται το βαθύτερο νόημα της ζωής και των καθηκόντων του, διότι βλέπει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής μας πως ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό με το να προσφέρουμε τον αδύναμο και εκείνον που στερείται. Διδάσκεται τη χαλιναγώγηση των παθών του και τον μετριασμό όλων των επιθυμιών του.

Η μελέτη της ηθικής , ειδικά, μας μυεί σε τρόπους σωστής συμπεριφοράς οι οποίοι θα μετριάσουν το κοινωνικό κακό που επικρατεί και θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να φτάσει ένα βήμα παραπάνω στην αντίληψη και την πνευματική του ολοκλήρωση. Μαθαίνουμε έτσι πως το να μετριάζουμε τις κακές μας επιθυμίες, να μοιραζόμαστε και να μας ενδιαφέρει η ευτυχία του συνανθρώπου μας είναι τελικά αυτό που θα μας οδηγήσει στην ατομική και κοινωνική ευδαιμονία.

Φυσικά, πρέπει να γράψω πως ένας άνθρωπος μπορεί να μην καταπνίξει τα πάθη του παρά τη μελέτη της Φιλοσοφίας; εξαρτάται αν θέλει και ο ίδιος να βελτιώσει τον εαυτό του.

Πόσο απαραίτητο είναι λοιπόν οι πολίτικοί μας να μελετούν Φιλοσοφία; Ή πόσο διαφορετικά θα μπορούσα να είναι τα πράγματα αν μας κυβερνούσαν αυτοί;

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Ψήφισαν: 2

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Σχετικά Άρθρα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΥ ΚΑΙ Η ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστορία του βατράχου δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει σήμερα.

16 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

•Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα. •Παιδιά κάτω των

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

του Δημήτρη Α. Δημητριάδη Τη γη δεν την κληρονομήσαμε, την έχουμε δανειστεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Email Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά Email για να λαμβάνετε όλα μας τα άρθρα στο Email σας

Back to top button