ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 30.000 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΤΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εκτρώσεις στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με αναφορές, περισσότερα από 30.000 κορίτσια κάτω των 16 ετών, το χρόνο, υποβάλλονται σε έκτρωση.

   

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 20-25% του ετήσιου συνολικού αριθμού τεχνητών εκτρώσεων στη χώρα, οι οποίες αγγίζουν τις 150.000. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη χώρα, η οποία πρέπει να ξεκινάει από τις ηλικίες του δημοτικού.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel), ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νικόλαος Σαλάκος, τις τελευταίες δεκαετίες, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως μειώνεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.), το 42% των εφήβων ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές τους πριν τα 19 έτη, ενώ σε αναφορές άλλων μελετών, αυτό το ποσοστό αγγίζει το 71%. Η Ελλάδα, ως αναπτυγμένη χώρα του Δυτικού πολιτισμού, δε θα μπορούσε να αποκλίνει αυτής της τάσης.

Μολονότι οι μελέτες είναι λίγες, φαίνεται πως περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί προεξάρχοντα άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο για περισσότερο από 35 χρόνια.

Τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες κυήσεις και εκτρώσεις στις Η.Π.Α. δείχνουν πως περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση (συνολικά το 6% όλων των εφήβων), με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης.

Όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού.

Στην Ελλάδα, όπου η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους εφήβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

Απαραίτητη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων, έχοντας θέσει μία βάση από τις ηλικίες του δημοτικού, αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ενημέρωσή τους γύρω από κάθε αντισυλληπτική μέθοδο, με ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Στην κορυφή αυτής της ενημέρωσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να προάγεται και να προτείνεται ο συνδυασμός του με κάποια ορμονική ή μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβες να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης και εν προκειμένω μιας πιθανής τεχνητής έκτρωσης.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνούμε πως η επιλογή της αντισυλληπτικής μεθόδου εξαρτάται πάντα από τα χαρακτηριστικά, το ιστορικό και τη διάθεση για συμμορφωσιμότητα της κάθε εφήβου.

Ακολουθώντας την σύγχρονη τάση για εύκολη και γρήγορη πληροφόρηση, η Ελληνική Εταιρία Οικογενειακού Προγραμματισμού δημιούργησε την ιστοσελίδα prosexo.gr, την οποία μπορεί να επισκέπτεται κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να ενημερωθεί με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Από το: stogiatro.gr

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Ψήφισαν: 1

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Σχετικά Άρθρα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Η παραπάνω φωτογραφία κέρδισε την καλύτερη φωτογραφία της δεκαετίας και οδήγησε τον

Ο ΒΟΣΚΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ

Θυμάμαι, το Μεγάλο Σάββατο, το 1970 κάτι θαυμαστό που συνέβη εδώ στον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Email Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά Email για να λαμβάνετε όλα μας τα άρθρα στο Email σας

Back to top button